2025: KUCHYŇSKÁ ODYSEA

2025: KUCHYŇSKÁ ODYSEA


Jak budeme vařit za deset let? Budeme stále hledat v kuchařkách po svých babičkách, hledat na internetu jak dlouho se co vaří, a vyhazovat zkažené jídlo, co najdeme v lednici? Anebo to vše bude vypadat úplně jinak? Tuto otázku položila IKEA společně s profesionály z IDEO studentům hned několika univerzit. Proč právě jim? Právě oni totiž budou s největší  pravděpodobností těmi, kdo budou v té době vařit.

Studenti si na řešení tohoto rébusu přizvali pomocníka nejpovolanějšího, metodu Design thinking. Díky ní dali dohromady šest zásadních témat, které mají charakterizovat vaření v roce 2025. Zde jsou:

IKEA kitchen concept 2025
IKEA concept kitchen 2025
Co vzniklo z prototypování? Například automatický systém třídění domácího odpadu či speciální ochlazovací poličky, které udrží jídlo déle čerstvé. Co ale nejvíc zaujalo mě?  Středobod dění v kuchyni. Místo, kde vše začíná a končí. Místo, kde se odehrává mnoho malých či velkých rituálů, ranní snídaně či společná vaření s přáteli. Místo, kde si děti dělají úkoly a rodiče sedí v nočních hodinách u láhve vína.



Jak bude vypadat kuchyňský stůl v roce 2025?

Stůl v roce 2025 bude nabízet recepty, které se na něm budou pomocí projektoru přímo promítat. Bude radit, jak dlouho se ten který recept vaří. Bude nabízet možnost sdílení kulinářských rad se svými kamarády či rodinou. Nabíjení svých mobilních miláčků či ohřívání již uvařeného jídla. Nastavení té správné teploty pro zahájení vaší kulinářské tvorby. Vše intuitivně a nenápadně, aktivita se zahájí, jen pokud vy sami chcete. Veškeré aktivity budou směřovat k tomu, aby se jídlem neplýtvalo, a abychom jedli zdravě.  V neposlední řadě abychom vařili všemi smysly. Prostě mindful cooking!

IKEA concept Kitchen 2025
IKEA concept kitchen 2025

Ten stůl chci. Proč? Přemůže mi překonat mou vlastní lenost, u které končí veškerá moje kuchařská kreativita. Nechci trávit čas hledáním receptů v kuchařkách a na internetu. Nechci odbíhat k telefonu, abych někomu zavolala o radu. Tisíc kanálů, tisíc toků informací. A moje kreativita klesá, a lenost říká: “… no tak, Ráďo, špagety carbonara bohatě stačej“. Vše se odehraje tam, kde to končí a začíná. Tam, kde se pak všichni usadíme a vychutnáváme si jeden z nejlepších požitků na světě, jídlo. Prozatím k vidění jen jako koncept v Miláně na Design Week. Ale kdo ví, jak to bude vypadat u nás (nebo u vás) doma v roce 2025.


Kitchen Table na Youtube:

 

Autor: Radka Vepřková

0 komentářů:

Okomentovat